Fashion,

Първата ми сполучлива покупка от Shedd

петък, ноември 11, 2016 *murfeishun* 0 Comments

Днес съм решила да размишлявам над една, според мен модерна тема. Онлайн шопинга. Мдаа.. аз съм от онова модерно поколение, за което онлайн пазаруването не е табу. Спомням си, че първо бях завладяна от сайтовете за дрехи и вещи втора ръка, като старият "Продавалник". Мисля, че дори през Интернет уговорихме котенце за подарък в осми клас на приятелка. Какви ли не неща съм си купувала с помощта на Интернет. Не само козметика ;)
Общо взето не се притеснявам и с голямо любопитство откривам и пробвам новите алтернативи.

Сега започнаха да се появяват и приложения за нашите телефони, които още по-лесно ни свързват с любимия онлайн магазин. И съвсем логично и естествено за самата индустрия се появиха бързо и приложенията за продажба. Не, не някое продължение на сайт, ами нова самостоятелна платформа достъпна само за нашите мобилни апарати. 
От скоро съм се запалила по Shedd. В началото на годината, когато се появи то в Google Play, като най-теглено приложение, не ме впечатли. Сега ми се струва, че тъй като Shedd продължава да се развива и популяризира, се е превърнало в едно качествено кътче за моден пазар. Има многобройни обяви от различни по стил продавачи и на скоро се сдобих с нещо много практично от там. Останах много доволна!
Този опит ме накара да се замисля над темата с пазаруването на подобни места. Затова реших да прехвърля малко опит и на вас, като споделя моите стратегии, които ми помагат да оставам все по-доволна от поръчките през Интернет.


Отделих няколко точки мислено, затова нека преминем към тях:
  • Смятам, че добрата комуникация между продавач и купувач спомага нещата да се случат правилно. Бъдете любезни! Започвайте със тривиалното "Здравейте!" и поддържайте уважителния тон на Вие. Все пак отсреща не е ваш познат. Лично на мен ми допадат директни въпроси и питанки, но обръщението на 'ти' звучи някак не на място, а обратният вариант респектира и дава една доза сигурност и уважение на двете страни.

  • Изисквайте винаги повече снимки на артикула. В примера със Shedd, където стратегията на приложението е да наподобява един InstaГардероб, който е изграден от само една снимка за всяка дреха или аксесоар. Там ще бъдете привлечени от снимката, но не разчитайте само на нея. Помолете за още. Например: Близък план на някоя апликация или просто да видите материята. По-обстойните снимки на самата дреха биха ви създали по-реална представа дали тя е за вас.

  • Питайте повече с цел да получите отново реална информация. Както сайтовете за дрехи имат скала с мерки и точно описание на модела, питайте и вие за тези подробности. Никой не е стигнал далеч без питане ;) Например: "От къде е закупена дрехата?" или "Каква е материята? Еластична ли е?". Между другото, ако питах за грим продукт, винаги започвам с "Кога е закупен?". Това е добър въпрос и за други неща, които може да закупите чрез частен купувач и е възможно да са използвани. 

  • Ако си взимате нещо онлайн от непознат продавач, разгледайте внимателно дейността му. А, ако има система с гласувания за качеството на стоките му, още по-добре. Особено с китайците често това ми е определящия критерий, дали да поръчам. 
Намерет ме в Shedd с хаштаг #MURFEISHUN

  • В места с частни продавачи, не си представяйте, че те ще продават няколко бройки или факта, че сте писали с 'заинтересуван съм' тон, ви пази стоката. Бъдете реалисти. Особено в случаите, когато интереса е голям аз преглеждам съобщеният по реда на получаване. Този, който първи обяви, че купува наистина и остави данни за доставка е потенциалният купувач. Затова не се сърдете, ако след дълъг чат с някого ви съобщи, че е продал продукта си. На мен също ми се е случвало много пъти така да изпусна нещо и признавам повече прецакана съм се чувствала от това да открия, че в магазина е свършил набелязания ми пуловер ;)

  • Съгласявайте се на познати начини за доставка. От личният си опит мога да ви дам за пример, че не всеки познава разносвачите Еконт и Спиди. Винаги се опитвам, ако аз стоя от страната на купувача да е една от тях в близък до мен офис, защото ми е по-удобно, тъй като често изпускам куриера. Но съм имала съобщения с желание за покупка от хора, които нямат подобен опит и винаги правя компромиса в тяхна полза. В Shedd например продажбата се уговаря между продавача и купувача на лично. А, и профилът ви там не е обвързан с платежна функция. Имате правото на избор, така че възползвайте се. 

  • И не на последно място... Пазарувайте онлайн от сигурни места. Всъщност винаги можете да го разберете, ако например разпитате приятели и познати, дали са останали доволни. Лично аз използвам Интернет , за да се информирам по подобни въпроси. Както съм споменала във видеото ми за "Разчистване и подреждане на гардероба", Shedd неслучайно има добър статут сред приложенията. Зад него има екип, който винаги е насреща да разреши проблемите, които може да възникнат. Добрият customer service винаги е с предимство! 
А, ето я и шапката, която ще видите и в утрешното видео ;) Много съм доволна от избора си!
Това е моята политика при онлайн поръчките.Мисля си този пост да има продължение и в него да ви нахвърля няколко съвета за това как да се превърнете в по-добри онлайн продавачи. Пишете ми какво мислите по-въпроса :)


*Поста е в колаборация с Shedd

Можете да погледнете

0 comments:

Благодаря ви, че четете блога ми! Ще се радвам, ако ми оставите коментар!