Нови експерименти с ретинола



Измина доста време от последната ми публикация тук отразяваща грижата ми за кожата. Имах един момент, в който се бях впуснала в търсенето на перфектната рутина с всички съставки. След това пък ми се отвори възможност да опитам различни процедури в салон, които възвърнаха свежестта на лицето ми.


Направих пауза и миналото лято донесе много главоболия на моята кожа. Оказа се, че използвам много неподходяща комбинация за почистване на лицето и ето ме в стартова фаза да търся лек за белези. Станала съм много скептична за нови продукти и активни съставки, но усещам как вече не мога да разчитам само на хидратиращ крем. Откакто активно ходя в офис всеки ден усещам кожата ми жадна за грижа.


Мисля, че през декември си бяхме разменили с колежки линкове на продукти, които използваме за грижата на лицето. Тези, от които сме доволни и препоръчваме. Видях серум с ретинол на Biotrade и много се впечатлих, защото това е марката излекувала тинейджърското ми акне, а вече лансира различни линии с продукти пасващи на нуждите на моята по-зряла кожа. Разгледах съдържанието на серума и много се впечатлих колко кратко е.




Явно ми е било писано да се върна към ретинола, защото няколко седмици след това ме поканиха на събитие посветено точно на anti-age серията с ретинол, където много подробно ни обясниха как да нанасяме продуктите и аз си обещах, че от януари ставам сериозна и ще опитам серума, както и нощната маска. Нека ги разгледаме подробно в реда на тяхното интегриране в грижата ми, но преди това да си припомним съкратено няколко ключови факта за ретинола:


  • Тази съставка стимулира синтеза на колаген и еластин, което забързва регенерирането на кожата и в продължителен период на използване намалява фините линии и бръчки.

  • Ретинола подобрява текстурата на кожата и изчиства тена на лицето

  • Когато използваме продукти със съставката не бива да комбинираме с витамин C, АHA, BHA и други киселини.

  • Използва се вечер, защото прави кожата фоточувствителна.

  • Задължително е да носите през деня слънцезащита, ако активно използваме ретинол.

  • Постепенно се изгражда рутина, в която ретинола присъства 2-3 седмично и с времето се надгражда и процента на концентрация на съставката.

  • Ретинолът трябва да се избягва от бременни жени и кърмачки.




Първите седмици на новата година още се лекувах и бях загубила всякакво желание да се гримирам и грижа старателно. Тогава много плахо по 2-3 седмично нанасях от серума с 0,2% ретинол. Интересното при този продукт е, че съдържа ново 4 –то поколение ретиноид – hydroxypinacolone retinoate (HPR). Той се отличава с по-висока ефективност и бързо действие от стандартните ретиноли. Другото му предимството е, че се активира директно в кожата и не дразни или пък зачервява. Това го прави лесен за въвеждане във всяка рутината, защото не е нужно време за адаптация на кожата. Така нареченият purging период, с който се запознах и аз с първият ми серум с ретинол,  го няма с този продукт.





На допир е доста течен и поне на мен ми са ми достатъчни 1-2 помпички. Малко обаче е добре да почакате да попие преди да нанесете хидратиращ крем, за да подейства леката му формула. Аз лично го правя и защото хидратиращия ми крем за вечерта е доста плътен и за да избегна кир ефекта изчаквам около 10 минути.


Много ми допадна как бързо се вписа в рутината ми и реших да вдигна след месец процента на ретинол на 0,5%, както и да тествам нощната маска с ретинол и пробиотици отново на Biotrade. Освен по-високата концентрация на ретинол, тази маска комбинира ново поколение ретиноид – Hydroxypinacolone retinoate и Retinyl palmitate, която действа ефективно върху признаците на стареене – фини линии, бръчки, загуба на плътност и обем. Също така в състава си има, както споменах пробиотик и Про-Витамин B5, които заздравяват на кожната бариера и подобряват способността й да задържа влага. Още един бонус е участието на Urea, мощна хидратираща съставка, задържаща влагата в кожата.

Така че след тази маска не е нужно да се добавя крем, освен ако не сте със суха кожа, а знаете моята е точно в другата крайност.





За нея мога да ви споделя, че е с много плътна консистенция. Точно като на  крем, който аз бих включила само в нощната си рутина. Доста е силна и аз нанасям само една помпичка, иначе ми идва в повече. За да не прекаля и кожата ми да се чувства леко раздразнена я нанасям максимум два пъти в седмицата и дори в началото редувах със серума и правех комбинация от два дни със серума и един само с маската. Сега също ги редува от време на време, но залагам предимно на маската, защото ме улеснява с това, че може да се използва самостоятелно и някак с нея по-бързи се заличават някои малки белези от пъпчиците, които ми излизат преди женския период.






Оставям ви снимки на лицето си, които сами говорят за резултата с двата продукта. Не знам дали ви разказах в началото на този пост, но започнах 2024-та носейки много малко грим и се предизвиках това да се превърне в навик за мен. Имам дни, в които разчитам само на малко коректор и пудра. Сега когато кожата ми се изчисти с правилната грижа, не искам да я крия. Все пак с всяка изминала година се приближавам повече към 30-те си години и оценявам тези моменти с чиста кожа, която е еластична и без бръчки.




*Този пост е в партньорство с Biotrade

 

Няма коментари

Благодаря ви, че четете блога ми! Ще се радвам, ако ми оставите коментар!