Дали Kerastase ще спасят косопада?

Откакто съм на това приключение с косата ми и грижите за нея, като всеки човек, който се стреми към успех или достигане на идеята си, имам своите страхове от провал. Преди месец боледувах от най-често обсъжданата болест в момента, за която съм чувала от много момичета, че след възстановяване води до косопад.


Вероятно и аз съм много облъчена по темата, за да изпадам в крайности, но този път се заинатих. Реших, че сега ми се е паднал момента да тествам всичко, което някога съм желала от към продукти за косопад и продукти за къдрава коса. Точно преди две години се оглеждах за различни ампули и спрейове, защото тогава пък ми предстоеше да спра противозачатъчните си хапчета, а след тях също е възможен косопад. 


Но какви са причините за косопад. Нека първо запаочнем с тази тема. Защото нормалния косопад, както обичам аз да се изразявам се случва на всеки един от нас. Всъщност косата има естествен цикъл, който ще видите на графиката и ясно ви дава обяснение как се обновява тя сама. На кратко, преди да започне да ни расте нов косъм пада този, който е бил на това място за перириод от 2-6 години. Той обаче може да бъде прекъснат преждевременно заради вътрешни промени в нашия организъм. Най- честите от тях са:

  •  Хормонални промени: настъпване на пуберитет, спиране на противозачатъни хапчета, раждане и др.
  • Стрес. Тук аз даже бих казала, че варинатите са два. Ако ментално не сме се чувствали добре в даден период. Например, подготовка за сериозни изпити, писане на дипломна работа, много тежък емоционален момент в личен план и тук е повече стрес от външен източник, който ни се изразява след време и физически чрез косопада.
  • Физически стрес, като преминаване през тежка болест. Това е вторият тип стрес, който организмът изразява. Със сигурност сте чували за различни болести, които също имат симптом косопад. Възможно е този физически стрес да се породи и от смяна на климат. Това е стрес за организма, докато се адаптира и един вид оцелява.

Важно! Косопадът след стрес се развива най-често в рамките на 2-6 месеца след като е минал стресовия период.

  • Сезонен е този косопад, от който много жени се оплакват при смяната на времето. От лято към есен или зима към пролет.
  • Косопад причинен от козметичен продукт и третиране на косата. Тук смятам, че е ясно какви биха били възможностите.

Само бих вметнала, че често увредени са дължините, а не корена. Изглежда сякаш косата ни постоянно пада, а тя се накъсва, защото е слаба и изтъняла. Тук едно по-щедро постригване би спряло проблема да не се вдигне прекалено нагоре към косъма и косата съвсем да се съсипе.

В заключение запомнете, че косопадът завършва с израстване на нова коса, ако сме напълно здрави и не е хроничен, но това е друга тема. Ние можем леко да изпреварим ситуации, като сезонен косопад с продукти и да го забавим, но не и отложим напълно. Той ще се случи, защото е пряко обвързан със здравето на нашия организъм. Ако бе състояние, което е резултат само на външни фактори, то едва ли щяхме да имаме избор от толкова много продукти.

 

Защо избрах Kerastase?

Спомням си едно видео на Chriselle Inc. в ранната ера на споделянето на YouTube видеа. В него тя разказваше, че е решила да пусне косата си за сватбата и бе заложила на Kerastase. От там съм ги запомнила, като марка, на която може да се разчита, ако имате крайна цел.


Също знам, че сериите им са много добре разработени към конкретен проблем.  Серията Spécifique е посветена на здравето на скалпа, като се справя с проблеми като чувствителност на скалпа, сърбеж, пърхот, косопад и мазни корени. Продуктите са предназначени да разкрият добре балансиран скалп и красива коса.

Тук имахме пълно съвпадение, защото непоследствено след моето боледуване скалпа ми се чувстваше много раздразнен. Сърбеше ме, имах ситен пърхот и не можех да преценя кога да измия косата си, защото след почистване бе спокойна, но след това проблемите се връщаха и сякаш водеха след себе си и омазняване, което не е характерно за моята коса.

Основно се бях спряла на Spécifique заради спрея за косопад, защото има много положителни отзиви от момичета, които благодарение на него са помогнали на косата си.


Моите отзиви

Много е рано да кажа дали моят косопад ще се случи, защото може да вляза в статистикат на 75% от хора, които не го преживяват. Но за сега има няколко наблюдения, които ме правят много щастлива. Шампоана Spécifique трайно успокои скалпа ми и сле второто измиване съм обратно в стандартния си режим на измиване между 3-4 дена. Малко се притеснявам да премина на друг шампоан. Но май пак ще заложа на Kerastase.


Спрея от своя страна също виждам, че дава резултати. Забелязах, че прекаля ли с него и нанеса повече от 6 впръсквания, то се усеща в повече на косата и ми я омазнява. Така стана на първото измиване. Тогава 6 изпомпвания ми се сториха малко, но сега просто нанасям на ръката първо и след това масажирам скалпа. Другата хубава новина е, че този спрей ми върна навика да масажирам скалпа си по-редовно. Бях спряла, а това е също начин по-който може да заздравите скалпа си.


Също спрея Spécifique съдържа една от най-популярните съставки в ампулите против косопад, а именно аминексил. Тази съставка предотвратява преждевременното стареене на космения фоликул и дължава жизнения цикъл на косата.

За сега нямам признаци на окапване на косата с бързи темпове, както бе есента и имах сезонен косопад. Тогава падаха много значителни количества, но в рамките на два месеца се стабилизира естествено косопада. Ще споделя с вас мнение щом спре приключи и дали успях да спра косопада, който очаквам.

Очаквайте продължение и на този пост!


*Публикацията е в партньорство с Notino.bg

Няма коментари

Благодаря ви, че четете блога ми! Ще се радвам, ако ми оставите коментар!