Съвети за безболезнено бръснене

 


Знам, че този пост би бил по-релевантен за началото на лятото, като тема. И все пак сигурна съм, че не съм сама в това да изпозлвам самобръсначка през цялата година, като най-лесното и достъпно решение за премахване на косъмчетата по краката и тялото.

Също това е тема, която често обсъждам с приятелки и вечния спор за дали косъмчетата стават повече. Сред всичко, което съм изчела и приложила искам да наблегна и на някои съвети и тактити как след тази процедура краката да са по-малко раздразнени, така че започвам с темата по планът, който съм си съставила.

 

Растът ли повече косъмчета след бръснене?

Това е голям мит, в който много момичета вярват, защото визуално им изглежда, че косъмчетата растат повече и стават по-дебели. И това е така поради ред причини, но запомнете, че са правени много проучвания и нито едно не доказва, че бръсненето стимулира нашето тяло да произвежда повече косъми. Със сигурност те израстват по-бързо, тъй като са просто отрязани, а не изтръгнати от корена, както се получава с кола маската или епилатор, например. Поради същата причина стават и по-бързо видими дори и леко израстнали, защото върхът не излзиа изтънен, както след другите методи, когато се изгражда нов косъм да замести стария.

Много момичета избират този метод за премахване на косъмчетата още в тинейджърството, когато хормоните се наместват и наистина може да се наблюдава нарастване на косъмчетата, което обаче има връзка с развитието на тялото, а не бръсненето. Това също дава много заблуждения на жените от към отзивите и техните впечатления за този метод на обезкосмяване. Лично аз започнах да си бръсна краката на 22 години, когато просто не виждах друг бюджетен вариант за мен, като студент в Холандия. Нямах вече време да се занимавам с кола маска и тогава още започнах да проучвам именно този въпрос. Мога да потвърдя проучваният, защото и до ден днешен имма две места на краката повлияли се по-пордължително от процедурите с фотоепилация и не виждам бръсненето да е променило състоянието на косъмчетата там.

 

Как да се подготвим? Продукти и трикове.

Да, това е един от най-бюджетните варианти на пръв поглед за справяне с нежеланите косъмчета, обаче с всяка година осъзнавам, че не купувам само бръсначка, ами са ми нужни още помощни средства, за да се подготвя и да не се сдобия с раздраснена кожа след това. Защото ми се е случвало и понякога не съм успявала да заспя, когато усещам, че косъмчетата израстват по неправилен начин и в резултат кожата ми се усеща супер чувствителна. Познато ли ви е?

Има няколко неща, които задължително спазвам, за да си спестя мъчението:

1)  Ексфолиране - Старая се да ексфолирам кожата преди да бръсна зоните, защото това помага да се справя с врасналите косъмчета и подготвя почвата, за да може бръсначката да не се затруднява от натрупалата се мъртва кожа. Така си осигурявате по-предцизен краен резултат.



1)   2) Пяна за бръснене - Винаги използвам пяна за бръснене или друг продукт, който да нанеса върху кожата, за да я предпази и осигури на ножчетата по-плавно бръснене. И не при мен просто душ гел не работи. Даже понякога предпочитам трика с балсама за коса вместо пяна, защото се здържа по-добре върху кожата или бих ви препоръчала също кокосово масло. То прави още по-упорит слой, който спомага след процедурата кожата ви да остане в добро състояние.




В момента съм огромен фен на душ пяната на Dove. Харесвам подобни пяни за тяло, защото на практика ми спестяват покупката на отделен гел или пяна отделно за бръснене. Много марки започнаха да прозивеждат подобен тип пяни за под душа и с всяка се получава добре при мен, както и със специалните пяни за бръснене. Тази розовата на Dove ухае невероятно и образува плътна пяна. Перфектна е за желаните от мен резултати!


 3)  Повече от 3 ножчета - Да, това е тайната. Това е решението не само на по-добрите резултати след процедурата, но поне лично при мен и решението да не ми е раздразнена кожата след това. Опитвала съм с по-малко ножчета различни еднократни варианти, но не бих се върнала отново, защото бръсначките със сменящи се глави и повече ножчета си имат толкова много предимства. Първо, със сигурност ще ги използвате по-дълго време. Самите комплекти идват и с повече глави за смяна, но и ножчетата не се затъпяват бързо, коагато са толкова много. Може да видите за пример в моят комплект Gilette Venus главите са с пет ножчета и имат сапунче в долната част.





Второ и не по-малко важно е, че работят по-бързо. Едно движение и косъмчетата са премахнати. Реално, когато повтаряте върху дадена зона рискувате невидимо да надерете повърхността на кожата и от там се получавта неприятните сърбежи и дразнения.


Трето, резултатът е много по-предцизен, краката са много по-меки и гладки. Ако съм ви обедила да опитате, сега горещо ви препоръчвам варианта на Gilette Venus с три глави и тяло. В Холандия изпозлвах друг бранд със същата концепция, който обаче го няма у нас и почти бях изгубила надежда, че ще намеря отново моята бръсначка. След като използвам комплекта до край ще си купувам само отделни глави, от които Gillette също предлгат голям избор според нужните ви. Аз залагам винаги на sensitive вариантите J




Грижа след бръснене.

Това е също много важна стъпка. Не я пропускайте. Даже мисля, че благодарение на бръсненето станах и постоянна с лосионите за тяло. Абсолютно винаги се старая да намажа краката с нещо омекотяващо, което ще добави предпазващ слой върху тях и така кожата няма да е напълно изложена на околните фактори и уязвима. Ако бръснете кожата си рано сутрин преди излагане на слънце, не пропускайте да сложите и SPF, защото кожата ви е много уязвима след процедурата, тъй като естествената и бариера е почти премахната и е важно да я предпазим максимално.


Като бонус трик преди да сте излезли от банята бих ви препоръчала да облеете тялото със хладка вода, за да може порите да се затворят. Това го прилагам успешно само през лятото.

 

Това са всички мои насоки за този на пръв поглед много лесен метод за справяне с нежеланото окосмяване. Изисква обаче много повече грижа. Иначе рискувате да нараните кожата си и да не получите очакваните резултати. А, вие имате ли трикове, които ви помагат успешно в бресненето на тялото или депилация? Споделете ги в коментарите!


*Публикацията е в партньорство с Notino.bg







1 коментар

  1. Baccarat - How to Play the card game Rules
    Each player plays a card, so each player who is dealt a hand (with no cards) gets their febcasino hands on each of their favorite four cards: Spades, Hearts,

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви, че четете блога ми! Ще се радвам, ако ми оставите коментар!