Защо защитната бариера на кожата е важна? | 3 полезни навика

 


Често ме чувате напоследък да говоря за защитна бариера на кожата и за промяна на навиците към подобряване на здравето на кожата. На мен също много не ми бе ясен този въпрос, но когато започнах да имам проблем с дехидратирана кожа, за който и преди съм ви разказвала, започнах точно тогава да търся не само продукти, които външно да ми помогнат, ами и промяна в грижата ми за кожата. Морето от продукти е огромно! За лицето обаче съм склонна да запазя стабилна рутина без да сменям постоянно продуктите. Преди всичко промених тактиката си с кожата и я усещам много по-балансирана, защото не е раздразнена и белезите се лекуват по-ефективно.

Кожната бариера не само предпазва по-уязвимите кожни слоеве, но в резултат кожата успява по-успешно да се справи сама с кожните проблеми. Тоест няма да са ви нужни специални продукти, терапии за пъпки и т.н. които да включвате по спешност и да влизате в порочният кръг, че нищо не работи. Както при храненето е важно да се вслушваме в кожата си, да я наблюдаваме и познаваме кои съставки работят. Без стабилна кожна бариера, кожата е много повече изложена на вредите от околна среда, като замърсявания, токсини, бактерии и свободни радикали, които пък от своя страна водят до стареене на кожата и акне. Но как се поддържа тя и как можем да помогнем на кожата си да има силна кожна бариера?

Първо, е добре да разберем как работят някои механизми на кожата да се защитава сама. Например, когато кожата е дехидратирана тя прозивежда повече себум, защото така се образува филм, който предпазва кожата от загуба на хидратация. Това може би, дава отговор и защо се твърди често, че по-мазните кожи изглеждат по-млади след време. Реално себумът не е вашият враг. Той има важна защитна функция за кожата. Когато е повече наистина възникват кожни проблеми, като запушени пори и пъпки.

Почистването на кожата е важно, но е добре да не мием до скърцаща от чистота кожа. Защото в тези моменти премахваме този слой напълно и кожата остава без част от защитата си, което означава, че всички клетки отдолу са изложени и уязвими. В резултат това може да ви доведе кожни проблеми от различно естество. Затова аз спрях да премивам лицето си. Първият ми подход към дехидратираната ми кожа бе да спра да мия с гел лицето си сутрин. Аз също бях абонирана за теорията, че ако не си измия лицето с гел сутринта няма да махна натрупалият се излишен себум и мъртви кожни клетки. За кожните клетки ще ще има също точка. Натрупалият се излишен себум аз отстранявам сутрин с тампонче напоено с флорална вода. Дори в случаите, когато тренирам сутрин не мия с гел, а под душа наплисквам само с вода. Това при климатичните условия в Холандия спаси лицето ми от буквално лющене в някои зони. Радвам се, че съм го споделила, като идея на близки и приятели. Те също виждат голямо подобрение.

Тук искам да добавя, че измиването на лицето нарушава бариерата и затова следващите продукти попиват и се усвояват от кожата по-бързо, но когато подобрите проникването, не забравяйте, че също така правите кожата си по-отворена да приеме и други вещества, като бактерии. За съжаление не можем да опредлим дали добрите съставки проникват, или лошите стоят настрана.

 

Второ, тези ужасяващи мъртви кожни клетки всъщност са там, за да защитят живите кожни клетки отдолу. Ето още един естествен механизъм на вашата кожа да се пази. Мъртвите клетки са единствените видове клетки, готови да се изправят срещу суровата среда, защото те са мъртви. Тук се смея леко, като го казвам, но да те нямат важни процеси, през които да минават и да се развиват, както например клетките под тях. Знам, че кожата ви изглежда и се усеща по-добре и супер мека след всяко ексфолиране (механично или химично), но това е само временен ефект, защото излагате на повърхността свежи, нови клетки, които още може да не са готови за този момент. Ако искате да имате здрава и чиста кожа в дългосрочен план, имайте предвид, че кожата ви е буквално гола и по-податлива на увреждания, акне и стареене. Ексфолирането е чудесно, когато се прави няколко пъти седмично вечер, защото кожата получава достатъчно време, за да се възстанови за една нощ.

Трето, причината да говоря толкова за естествената бариера на кожата е, че няколко промяната на два навика доведоха и до по-лоялна рутина за кожата от моя страна. Започнах да изключвам и ароматите в грижата ми за кожата, за да предпазя кожата от допълнителни дразнители. Ароматът в продуктите дразни кожата, а дразненето води до възпаление и акне. Така че пробиотичен крем за лице на La Roche-Posay се появи в подходящ момент и до сега не само съм тествала и другите версии от серията Toleriane, но и над пет опаковки съм изразходвала от този крем. Мисля, че е най-често купуваният крем за лице през последните три години за мен, което мисля, че означава много. При този крем на La Roche-Posay интересното в съставът са и пробиотиците, които са микроорганизми или живи култури, които виреят в кожата ни и влияят благоприятно върху здравето ѝ. Нашата кожа е дом на милиони бактерии, вируси и гъбички, които я предпазват от вредното влияние на средата (замърсяване, вредни бактерии, UV лъчи и други). Приемете кожата, като отделен организъм функциониращ по определен принцип. Ако полагаме необходимите грижи за защитната функция на кожата, тоест кожната бариера поддържа в оптимална форма. Заедно с пробиотиците кожата е защитена от свободните радикали и вредните вещества. Цялостно се подобрява нейната текстурата и способността на кожата да поддържа нужната за нея хидратция.

Това са трите неща, които аз промених и в други публикации планирам да продължа да ви разказвам за кожата и заедно да поемем по-пътят на здравата и балансирана кожа, която ни дава самочувствие. Ще очаквам коментари по темата, защото ми е много интересна J

 

 

Няма коментари

Благодаря ви, че четете блога ми! Ще се радвам, ако ми оставите коментар!