3 любими здравословни идеи за закуска


Закуската за мен винаги е била ритуалът, към който се придържам от години. Знам, че много от нас я премахват от хранителния си режим щом пораснат и минат детска възраст, но аз имам много различно отношение към нея и някак не се чувствам добре през деня, ако съм я пропуснала. Не винаги се събуждам с естествено желание за нея. Имам си обаче любими закуски/рецепти и при визуализирането на удоволствието, което ми носят, веднага апетитът ми бива отключен.

Преди да премина към моята скромна класация. Искам да уточня, че тези рецепти са много бързи. Като цяло аз обожавам да готвя и не намирам този процес за отнемащ минути от моето ценно време за деня. С готвенето релаксирам рано сутрин, дори се събуждам и не на последно място чувствам как правя нещо полезно за себе си.
Минавала съм през много периоди на приготвяне на само един тип закуска. Просто е лесно, защото не мислиш много по въпроса, а и колкото по-често я е приготвяш, толкова по-добър ставаш... при мен и бърз ;)
Все пак е добре да си разнообразяваме менюто и въртим различни идеи, за да не отегчаваме организма. Ето моите любими три: 
Avocado toast или паста от авокадо върху оризови кексчета
Обожавам хляба, но от скоро искам да огранича глутена в менюто си. Много ми е трудно! Преди години бях опитвала тези оризови кексчета и явно не съм случила на марка и вид. Имах лоши спомени от тях, докато не изпробвах тези от Lidl. Много са вкусни и ги препоръчвам по още една причина. Не се трошат много. 
А, за авокадовата паста, какво да кажа... Единствено е досадно чакането, ако авокадото не е добре узряло. Иначе аз действам само с вилицата, за да го размекна и докарам нужната консистенция за мазане. Добавям малко сок от лимон, сол и черен пипер на вкус ;) 
Овесена каша или овесени ядки с бадемово мляко
Когато спазвах различни диети и режими, най-лесни ми бяха рецептите за закуска включващи плод и овесени ядки. Още си забърквам рано сутрин такъв тип каша, ако бързам и искам нещо хранително. Моят начин на приготвянето и претърпя множество промени.
Ето ви една осъвършенствана 'моя' рецепта. Вече пия и добавям само ядково мляко към храненията си. Най-вкусно и чест избор на много хора се оказва е бадемовото. Не бих включила соевото, защото и то е изгодно. Интересен факт, в големи количества не е препоръчително за жени. Затова страня от него. Овесените ядки, които купувам с удоволствие от година са пак на Lidl. Много бързо се сваряват!
И ето какво правя аз. Отмервам половин чаена чаша овесени ядки. Слагам ги в тенджера на котлона заедно със същото количество мляко и вода. Получава се 1/2 ядки и течност. После нарязвам банан и го добавям към сместа. След като кипне кашата намалям на средна степен температурата и продължавам да варя. Става много бързо и супер безвредно. Преди топлех/варях на микровълновата, но нищо не може да се сравни с вкусът на кашата ми приготвена така.
Бананът се размеква вътре и може много добре да се смеси с останалите съставки. Така обработен е и по-сладък :)
Бананови палачинки
Това ми е най-лесната за забъркване, но никога идеално изглеждаща рецепта. Над нея още работя. Съжалявам, но при мен никога не работи да забъркам едно яйце и един банан и после да пека на тигана. За да сглобя и докарам една по-сполучлива консистенция слагам от една до две супени лъжици брашно и после пека палачинките на предварително загрят и намазан с краве масло тиган. Получават ми е, откакто включих брашното. С овесени ядки или трици пак не се получават, защото ядките омекват и консистенцията става допълнително лепкава.
Много са вкусни и пак заради банана са си идеални за мен и няма нужда да добавям специално неща за намазване.

Няма коментари

Благодаря ви, че четете блога ми! Ще се радвам, ако ми оставите коментар!