It's all about the base.. част първа: Бази за сенки



В началото на днешния пост искам сърдечно да благодаря на чаровната Ангелина, която ме вдъхнови с оригиналното си заглавие и аз да пиша за събралите се вече три бази за сенки в колекцията ми. Малко вмъкване правя, че скоро се разделям с едната и по-нататък ще разберете защо. А, вие можете да прочетете публикацията на Ани, която включва повече различни продукти по темата и мисля, че би ви помогнала да се ориентирате, ако си търсите добра основа за сенки :)

Всъщност на англисйки има два типа такъв продукт и ще си позволя да използвам чуждите наименования за едно кратко уточнение. Eyeshadow Base е продукт, който има свойството да изравнява тена на клепача и да служи за подложка на сенките, докато eyeshadow primer не претендира толкова да скрие малките вени на тази деликатна зона, колкото да предотврати събирането на сенките и да ги направи по-издръжливи. Основното е това, което трябва да знаете избирайки си какво да сложите под сенките си. От там нататък мисля, че малко се е изгубило значението на двете думички- primer и base, защото всяка марка претендира  да направи очния ви грим траен и издръжлив, така че ми се се струва малко преплетено предназначението, но при всеки случай, ако сенките ви не издържат самостоятелно дълго на вашите клепачи, ще искате да сложите нещо преди тях, което да премахне този проблем.

И започвам по критериите, които счетох, че са важни при избора на една база или основа за сенки.

Цвят и покривност: 
Too Faced shodow Insurance anti-crease primer - го определям с по-неутралния цвят от трите. Малко жълтенее на пръв поглед, но на клепачите не се забелязва такъв цвят. Жълтите тонове по принцип неутрализират и съм склонна да вярвам, че затова изглежда сякаш малко изглажда цвета и прикрива веничките, но не напълно.

NYH HD Definition Eyeshadow Base- при тази база не забелязвам покривност или изравняване на клепача. Като цвят, не мисля, че също оставя много забележим отенък, но вглеждайки се в снимката определено е близка до естествения на моята кожа, да, леко розовее, но не е нещо, което според мен не би се сработило с останалите тонове кожа.

Avon eyeshadow base- мисля, че вече с тази е добре да обмислите цвета, Защото тя също доста розовее и не се предлага в друг нюанс. Тя перфектно прикрива и изравнява повърхността на клепача подготвяйки я да работите върху нея сякаш е чисто платно :)

 Консистенция:
Too Faced shodow Insurance anti-crease primer- е с доста силно силиконово усещане, когато се разнася. Леко е лепкав, но пък сенките се наслагват и блендират с лекота.
Аз обикновено започвам с нанасянето на неутрален цвят (близък до този на кожата ми), за да запечатам primer/base продукта, който ползвам, и този трик го прилагам с цел после да имам една стабилна основа, която да помогне на преливката и да не мърда самата база, защото с по-лепкавите понякога е проблем и например бихте решили да почакате малко да попие, но аз нямам търпение да чакам и да вярвам на такива фиксиращи методи. Така правя аз и го включвам  като уточнение. 
Специално с този продукт и без да го фиксирам предварително всичко е нормално и няма размърдване на цветовете, но понеже съм свикнала го правя. Не забелязвам с този продукт да оставя някакъв блясък, но финиша му не е точно матов.

NYH HD Definition Eyeshadow Base- отново с лепкава консистенция, която  е по-лека от на предходния продукт и отново ще подчертая, че с тази база е хубаво да не се прекалява с количеството, защото прекаля ли сенките се свличат и полза от продукта няма. Обратното - пестя ли го, може да се радвам на трайна подложка на сенките ми особено за блестящите. Тях ги кара направо да грейват. Него предпочитам да го фиксирам и е добре бързо да се действа, за да се избегне да се събере, докато още не сте сложили сенки. Когато ползвам блестящи цветове, си позволявам да не запечатвам, ами директно да  нанасям от блясъка с цел подсилването му и да покажа добрите свойства на базата :) Самата база също има малко блясък.

Avon eyeshadow base- когато имах в началото на миналата пролет тази база, консистенцията сякаш бе по-кремообразна. Наподобява мус. Въпреки, че я съхранявах с капачката надолу с цел да не се изсуши бързо, тя все пак към края ме предаде и се образува твърд слой. Сякаш и преди имах с нея усещането, че е добре хубаво да се разстеле, защото иначе стават люспи и малко трудно се работи с сенки върху нея. Отново добре е да не се прекалява, а сега замисляйки се и от трите не мажа по прекалено много количество :)
За матови цветове е добра. А, да, забравих да спомена, че е напълно матова, като финиш. При нея допълнителната фиксация неутрализираше малко периодичния проблем с преливането. Бляскавите цветове, обаче изглеждаха идея по-убити над нея. Сякаш самата и консистенция малко отнемаше от сенките и ги поглъщаше. И ето, че започнах да включвам минало време, защото вече изхвърлих тази база макар и да имаше още в бурканчето. Оставаше ми много малко, но бяха нужни неимоверни усилия да я накарам да не се люспи и просто толкова засъхна отгоре, че нямам намерение да се боря с нея поради факта, че имам други две за употреба. Тя си изживя живота в моите ръце доста добре. Определено много я уважавах поне половин година :)
Матови сенки нанесени върху трите бази и отделно самостоятелно.
Блестящи сенки нанесени върху трите бази и самостоятелно
Резултати:
Too Faced shodow Insurance anti-crease primer- трябва да призная, че това е от скоро използвания продукт за запазването на сенките ми през деня. Почти нямам пропуск от месец и половина, ако не броим краткото превключване да си припомня какво бе да нося другите две бази. След поглед на горните две снимки сами може да се уверите, че кара сенките да изпъкват повече. Дори мисля, че го осъзнах наистина, когато направих пробите. Нещо още по-интересно, когато изтривах сенките от ръката си с мокра кърпичка само мястото на тази база остана с лек отенък и допълнително минавах, за да го премахна съвсем. Забелязах, че и във влажно време не ме предава и сенките не помръдват цял ден, докато не ги махна. Почти никакво избледняване и най-важното не се събират. Не засичам времето, в което я нося, но сложа ли сенките, когато и да се гримирам и след това са на място непокътнати до свалянето на грима.
"Почти", защото малко странно, но от страната, където не минава дългия ми бретон винаги грима ми изчезва малко, може би понеже тази страна е по-изложена и вятъра оказва влияние ;дд И да уточня аз съм с мазни клепачи, които на всичко отгоре са леко прихлупени.
*Сега търсейки цените и количествата на продуктите открих, че марката обещава да е водоустойчива :)) Потвърдено и изпитано!


NYH HD Definition Eyeshadow Base- безспорно заедно с основата на Too faced кара цветовете

да са по-красиви. Преди да получа предходната се доверявах на тази база, за повече цвят и блясък. С нея все пак в края на деня ми се е случвало на няколко пъти да ми се съберат сенките или когато е задушно в пространството, в което съм била. Имаше и леко избледняване. Този продукт е добър и лично мен ме научи да съм пестелива с базите. Преди нямах такъв подход :)
За нея съм писала подробно ревю и ако желаете можете да използвате този линк да си го припомните.

Avon eyeshadow base-  обожавах как скрива вените на клепачите ми и предлага чиста повърхност за творене, но винаги съм имала едно на ум за това, че не подсилва цветовете, а дори някак малко отнема от тях. Наистина за дълго време задържаше сенките, но сякаш избледняваха с течение на деня. При повече вятър съвсем изчезваха. Харесваше ми много през лятото, защото е матова, а тогава си спомням основно матов грим си правех.
На нея също съм посветила отделно ревю.

Опаковка:
Too Faced shodow Insurance anti-crease primer- тубичка, която има малък отвор и при стисване излиза продукт. Удобна и хигиенична опаковка, а и не заема много място. Бих казала, че е сладурска заради цветната визия, но няма как да следя до къде е продукта освен по изтънявнаето на тубичката.

NYH HD Definition Eyeshadow Base- като опаковка на гланц за устни с разликата, може би, че е плътно черна и да, отново няма как да се проследи количеството. Нанася се с апликатора вътре, което е удобно, но от една страна малко не е хигиенично, а и така се вкарва доста въздух в продукта.

Avon eyeshadow base- най-неудобната, ако имате дълги нокти, защото е като на повечето кремообразни сенки, които пристигат в бурканче. Трябва да се бърка с пръсти или четка, за да се извади продуткт. От друга страна, ясно се вижда изхабеното количество.

Количество:
Too Faced shodow Insurance anti-crease primer- 11гр.
NYH HD Definition Eyeshadow Base- 8мл.
Avon eyeshadow base- 3,5гр.


Цена и достъпност:

Too Faced shodow Insurance anti-crease primer- намира се само в Сефора в София у нас и не е евтина за нашите стандарти, но пък е невероятна от опита мис нея и си заслужава да се опита от всеки любител на Too Faced :) Има я и в lookfantastic.com за  23.12.

NYH HD Definition Eyeshadow Base- По спомени около 14лв. Има я в "Златна рибка" и на фирмения сайт за България на марката. Тази е точно по средата между другите две в тази категория и считам, че си заслужава инвестицията.

Avon eyeshadow base-  варира според брошурата. Аз закупих моята на цена от 6лв. Най-бюджетната от трите и за мен бе добра покупка, която вероятно скоро няма да повторя поради лошите ми спомени със засъхване.

Крайно мнение:
Трите ги харесвам заради различни неща и съм доволна, че ги опитах. Всяка една от тях е много различна. Определено в момента не мога да спра да ползвам тази на Too Faced и нямам търпение да премине и теста за издръжливост през лятото. Базата на Avon използвах много през втората половина на миналата година и нямах оплаквания до януари този месец, когато изсъхна и стана неупотребяема, но почти я бях свършила и то почти навреме според срока на опаковката. HD-то на NYX много харесвах за блестящи сенки и все още, но с изменянето на вкуса ми преминах ежедневно на матови комбинации. Все пак ще я приключа до край, защото е хубав продукт.



11 коментара

  1. Много хубаво ревю и съпоставка между трите продукта. Аз имам само 2 от тях, като съм използвала само тази на Avon, която всъщност е съвсем към края си. Използвам я от повече от 1 година, не знам дали вече не са станали 2 и никога не съм имала проблем с изсъхване, сгъстяване и нищо подобно, като не я съхранявам с капачката надолу. Много я харесвам и точно поради причината, че изравнява цвета на клепача перфектно и че е изключително подходяща за матови сенки, каквито аз предпочитам. При мен няма проблем с избледняване и събиране, може би избледняването понякога се дължи на самите сенки при различните марки, поне при мен. Ще изпробвам тази на NYX и някои други, може би ще открия по-добра за мен. Забравих да спомена, че аз също съм с мазни клепачи. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Базата ми на NYX в бурканчето е единствената, която някога съм използвала, и първият ми поръчан козметичен продукт като резултат от гледане на видеа изобщо. Много сантиментални чувства имам към нея, невероятно добра е, използвам я от 2 години вече и не е засъхнала, но дали не й е време да я сменя... Не знам, но ще ми е тъжно без нея! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Щом ти харесва и си доволна, няма причина да я сменяш :))

    ОтговорИзтриване
  4. Пробвала съм всичките бази със сенките, които използвам най-често, а те са на Stila и Too faced, които дори самостоятелно са си супер издръжливи. Винаги правя съпоставка между това как се държат със един и същи продукт, за да е коректно. По принцип наистина си има значение от сенките, но аз си ползвам тези редовно и мога да забележа разлика лесно.
    Относно базата на Avon, аз лично все повече се убеждавам, че до партида, защото моя позната изразходи една опаковка и после си закупи втора, която супер бързо изсъхна и въобще не беше същата, като предходната. А, аз самата, когато за първи път я представих в канала си, много момичета ми се оплакаха, че им засъхвала. Тогава аз им препоръчах да съхраняват надолу с капачката, както правя аз, защото наистина през годините съм се уверила, че работи. Но тя си засъхна отгоре и е мъка да го чопля този слой всяка сутрин.
    Радвам се, че ти нямаш проблеми с нея. Това е много хубаво и ще може да и с е наслаждаваш до край.

    ОтговорИзтриване
  5. не мога да повярвам, че съ ползвала същата база на Avon, за която чета ревю тук. Моята беше ужасна! Едно, че ми идваше твърде розова, второ, нанасяше се едно такова тегаво и почти винаги се стигаше до "кир" ефект, беше някак по-твърда отколкото ми се иска. Пфф..За капак почна да съхне, а не е да кажеш, че и съм я товаряла кой знае колко често..Изхвърлих я на няма и наполовина ползвана. Тази на Too Faced ми грабва вниманието :)

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно ревю, много задълбочено и полезно :) И много се радвам, че съм те вдъхновила с името, много си мила :*

    ОтговорИзтриване
  7. Супер ревю, в търсене съм на нова база и ми даде много полезна информация :)

    ОтговорИзтриване
  8. Радвам се много, че съм помогнала :))

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря^^ Ти също си и голям вдъхновител ;))

    ОтговорИзтриване
  10. Затова по-долу написах в коментара, че съм почти убедена, че с тази база е до партиди :) За жалост е всички са доволни :(

    ОтговорИзтриване
  11. явно наистина има нещо такова..

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви, че четете блога ми! Ще се радвам, ако ми оставите коментар!