Коледни картички



 От мъничка обичам да сътворявам картички за любимите ми хора. Конкретно Коледните не ги пропусках, а преди три години се сетих за тази си стара страст и понеже сега Итернет е пълен с каква ли не информация, набързо се вдъхнових за нови произведения. Освен това успях да науча и различни техники, както и места, където продават материали. Определено ръчното производство е еволюирало и мoгат да се достигнат резултати конкуренти на купешките картички :)

Освен някои от любимите ми картички ще разнообразя поста със истирията на Коледната картичка :)


Идеята за Коледната картичка е възникнала пради 170 години и виновникът за нея е англичанинът Хенри Коул, който поръчал на художника Джон Хорсли да му изрисува 40 еднакви литографии, които той да разпрати на приятелите и роднините си.


Англичанинът поръчал следната рисунка – върху картичките трябвало да бъдат изобразени той и семейството му, на фона на картини от библията и традиционната коледна украса. Според историята въпросните картички така и не били изпратени и не достигнали до хората, за които били предназначени, но идеята допаднала много на предприемчивите местни търговци, които видели в това доходоносен бизнес.

 Постепенно идеята за колените картички заразила света. За направата на първата коледна картичка в Русия, която датира от 1898г., бил ангажиран един от най-добрите руски художници. В същото време американецът Луис Пранг започнал да използва специална техните с която да прави картички, като използва 20 различни цвята. Той започнал да работи с най-добрите художници и заедно превръщали коледните картички в истински шедьоври на изкуството. Така с времето се зародил и образът на Дядо Коледа.


Първите коледни картички се продавали доста скъпо, но когато започнало масовото производство, цените им намалели.



По данни на Българските Пощи, първата коледна картичка в България била изпратена през 1885 година. През 1882 пък била изпратена първата новогодишна картичка.
Традицията е въведена в България от  княз Фердинанд първи, който станал първият български притежател на такава честитка. Фамилията Сакскобурготски  до ден днешен събира уникални по рода си поздравителни картички и притежава една от най-богатите колеции в света.
Първите български картички пък се печатели в Германия, като след това допълнително се добавял текст на български.


 Вече съществува и опцията да се пращат честитки по Интернет. Не го намирам за добра идея. Не съдържа емоцията на това да подариш картичката си на човека лично или да я пратиш по пощата, например. Всяка година нашето семейство получава  картичка от приятели живеещи в Америка и е много мило да откриеш нещо различно от сметки и реклами в пощенската кутия :))


Вие подарявате ли картички за Коледа? А, обичате ли да получавате?


*източник Интернет

3 коментара

Благодаря ви, че четете блога ми! Ще се радвам, ако ми оставите коментар!