Съботен следобед в Амстердам


Мнозина от вас проявиха интерес към симките, които споделих от краткото ми посещение в Амстердам и понеже преди година бях редовна с пътеписите... Време е за един кратък бих казала. От друга страна, поне на мен посещението на Холандската столица ми остави трайни впечатления измерими с дни и до толкова ярки и крайни в моята глава, че сама си прецених дали пак бих се върнала. Тази обобщиелна част ще е в края, за да ви е интересно ;)



За наше щастие в края на месец август Холандия ни посрещна с много слънчево и близко до Българското лято. В следобедът, когато посетихме Амстердам идвахме от друг по-малък град, затова и времето ни бе ограничено. Няма да изпадам в подробности защо бихте желали да посетите именно Амстердам и с какво е атрактивен. Само ще вмъкна... Да, изкушенията са там!

Също така там има и много музеи, като например на Ане Франк, Ван Гог и Рембранд. Бих разгледала именно тези, ако имах повече време. А при този хаос, който се разкри пред очите ни в центъра на града просто не си представях и културна част да включим в обиколката. 


За мен най-големият чар на градът си остават каналите. Не само, че са хубав фон за снимки ;) Те са духът на града! Постоянно минават лодки с туристи и дори, ако трябва да съм откровена всякакви хора. Забавление, което дори отстрани е интересно и приятно за наблюдение.


Самият главен площад "Дам" беше изпълнен с хора. Наистина изключително много и бе малко трудно преминаването по уличките към него. Лично за мен не се оказа впечатляваща точка. Не съм от хората, които обичат навалиците. Бих се описала, като човек, който бяга от тях, затова и бързах да поема към друга уличка и да се отдалечим от "Дам".



Този пътепис ще се получи като първи впечатления малко. Честно казано все още съм привърженик на тези безцелни разходки на някое ново място. Обичам и да се впускам в гледането на всички важни туристически места. С една свободна разходка можеш да усетиш самата атмосфера на града, което е безценно. Мисля, че дори някои градове все още помня заради тези разходки. Запечатала съм усещането... там на място.


Признавам не очаквах да попадна в толкова динамично място изпълено с отново ще подчертая страшно много хора. На пешеходците, колите и колоездачите им бе еднакво трудно да се придвижват. Надявам се делничните дни е по-спокойно, защото в събота определено не бе така :)


Центърът има и интересна търговска част. Там са изкушенията за маниаците на тема мода и козметика. Малко след централната част успяхме да фиксираме и много интерсни нови сгради. Ако трябва да съм откровена бих се върнала заради тях. Искам да ги снимам и разгледам по-подробно. Впечатляващи са с простите си композиции и стилът, който имах. Новата и старата архитектура в Амстердам  и цяла Холандия се различава много.



Пропуснах да отбележа, че ядохме страхотен сладолед в края на нашата разходка. Едно една различна идея какво да опитате на място ;) Между другото изборът на храна бе голям и имаше различен тип кухни влючително и много достъпни предложения. Последното го добавям на база сравнение с други европейски столици.


За финал ще обобщя, че определено очакванията с реалността в моята глава за Амстердам се сблъскаха в две противоположни точки. Не смятам, че ме очарова до степен, че бих мечтала да живея там. Харесва ми от културна гледна точка и за пазаруване :DD
А вие били ли сте в Амстердам и аккви са впечатленията ви от там?

2 коментара

Благодаря ви, че четете блога ми! Ще се радвам, ако ми оставите коментар!