За свещите с любов...




Обожавам ароматни свещи и през последната година освен да продължавам да си купувам още нови марки за тест, реших да проуча малко по-добре въпроса с тяхната поддръжка. Сигурно и вие сте попадали на някоя супер готина instagramable снимка, на която около свещите са подредени и около тях има и други аксесоари.

Тези уреди си имат предназначение и заедно с тях, както и няколко трика за по-дълъг живот на свещите ще ви помогнат да се насладите за по-дълго време на любимият си аромат. Можете и като за начало да спазите няколко от правилата и съм сигурна, че ще видите промяна в това колко дълго се задържа една свещ при вас. Оставям в края и checklist за обобщение на всички съвети ;)

 

Времето на горене

Тук има две неща, които трябва да се спазят. Когато запалите дадена свещ независимо нейният размер, оставете я да гори за поне час. Това време е достатъчно да се разтопи восъкът и да образува гладка течност около фитила. Ако восъкът не се претопи равномерно, то и времето за горене ще се съкрати, както и ще загубите част от свещта. Преди аз не го съобразявах и се чудех защо част от свещите ми се вдлъбват и не горят равномерно. Давам ви за пример DW Home Latte ароматът, който на скоро загасих след като няколко минути бе запалена, за да видите какво точно имам предвид под восък около стените.

 


И разбира се, освен да я оставите за час да развие ароматът си, не пропускайте да я загасите след около 4 часа, защото за това време свещта трябва да е развила интензивния си аромат и да не е нужно повече да гори. Над 4 часа пък съкращават животът на свещта, така че припомняйте си да не забаравите да я загасите.

 

Уреди за свещи

Преродих се, когато си взех специални за свещите уреди за палене и подрязване на фитила. Запалките, които се презареждат и са издължени според мен ви спеставят много инциденти, като запален маникюр и други, които на мен ми се случваха, когато навеждах свещта да запаля с обикновена запалка. А, фитилът е важно да се подрязва, защото доста често остава част, която е изгоряла и напълно излишна при всяко ново запалване. Това ще спомогне и восъкът да се разтопи равномерно. Ако не вземете специална ножица за целта, може да го направите с нокторезачка или друга ножица.




О, и да не забравя, сдобих се и с уред за гасене на свещ. Много е специален! От години си слагам малка чинийка до свещите ми, които нямат капаче за затваряне и така гася свещите. Когато духнем с уста пламъка, то цялата стая потъва в дим и е неприятно. Също стените на стъклените свещи потъмняват от натрупалият си дим. Сега сместо чинийка имам уредa на Paddywax приспособление за загасяне на свещ и се получава супер лесно.

 


 
Рециклирайте свещите

Когато една свещ изгори, не изхвърляйте бурканчето. То може да ви влезе в употреба по много начини. Само трябва да го почистите. Аз лично изпозлвам методът с наливането на два пръста вряла вода, за да се отдели восъкът и дъното на фитила. След това изчаквам да изстине и изхвърлян восъка и другата непостребна част. Измивам чашката или бурканчето и си преизползвам тази част от свещта за съхранение на гримове, четки, химикали и други дребни неща.

 

Това са моите съвети, които надявам се да ви помогнат и вие да се радвате по-дълго време на свещите си!

*Публикацията е в партньорство с Notino.bg

Няма коментари

Благодаря ви, че четете блога ми! Ще се радвам, ако ми оставите коментар!