Колко точно грижа да използваме всеки ден?

 


Количествата в грижата за кожата са също толкова важни, колкото подборът на правилните продукти, които да работят за нас. Спомням си, когато прохождах в моята бюти рутина и гледах видеа с грижа за кожата, се чудех успявам ли да се намажа с достатъчно количество крем или пестя. Дали това ще повлияе на действието, ако слагам повече или по-малко? Същите въпроси имах и за измивният ми гел, продуктите за тяло, за коса... за слънцезащитата повече се говори по колко и колко често, но за останалите продукти тази информция е сякаш на заден план. Ако не е упоменато на опаковката, се получава свободна интерпретация.


Замислих се, че при продуктите с помпичка е някак по-улеснено. Да, този механизъм помага по-лесно да дозираме, защото контролира количеството, но и той не е перфектно създаден. Например, аз често виждам, че една не е достатъчна, ами една и половина. И така много проби и грешки, докато наистина не се замислих по този въпрос и реших да потърся информация.


Не забравяйте, че всички сме с различна кожа, затова аз ще се опитам да допълня и със съвети извън тези колчичества, които ще видите на снимката. Информцията е обобщение на мое проучване и тук искам да заявя, че не съм дерматолог или козметик, а просто искам да информирам със съдържанието си в насока да подобрим навиците си.


Видях подобна снимка на скоро в Instagram и се замислих за количествата, които ползвам аз и интуитивно премервам с всеки продукт след поне 5-10 нанасяния. А, не на всеки му е любимо да изхаби един продукт преди да разбере, че и с малко количество се получава. Избрах да включа продуктите, които аз изпозлвам най-често в ежедневието си или са присъствали активно в грижата ми.


 

Крем за лице – Нанасянето на твърде много крем  може да попречи на кожата да абсорбира правилно полезните му съставки и да доведе до натрупване на продукт на повърхността и порите да се запушат. Вероятно, ако крем ви не попива добре и докарва подобен ефект на кожата, е много възможно и количеството да е причината. Винаги съм зяпвала с уста, когато видя видео с момиче, което истисква почти двойно на това, което аз нанасям и се оказа, че влизам в препоръчетелното количество, колкото размерът на една голяма боровинка за сутрешната и вечерната грижа.


2-3 помпички сутрин и вечер са достатъчни, ако това е мерителната ви единица при хидратиращия ви продукт за лице.


Нанасянето на твърде много крем наведнъж ще попречи на правилното му попиване. Ако все пак изпитвате дискомфорт, може да повторите през деня отново мазането на зоните, които усещате опънати. Така ще помогнете на кожата да се съживи, като давате време на продуктите да проникнат и дадат резултат.


Околоочен крем – Това е един от най-често използваните продукти , с който хората прекаляват и превишават препоръчителното количество според редица проучвания. Това може да ви донесе нежелани проблеми, като подпухналост и милиуми. От последният проблем дълго време страдах и аз като човек с мазен клепач, който се опитваше да действа срещу природата и да слага по-много в тази зона, която е супер тънка и не съдържа мастни жлези.


Половин помпичка или три точици са ви напълно нужни. Колкото едно оризово зърно за двете очи.


Околоочният крем се нанася в горната част на всяка от скулите ви. Приложен на правилното място в околоочната зона, кремът се абсорбира и кожата си взима необходимото количество хидратация, от която се нуждае.


Маска за лице – При маските количествата варират и обикновено производителят изписва колко точно е нужно за една ефикасна терапия на лицето. И все пак, ако информация липсва, сложете количество двойно на ежеднвният ви крем за лице, тоест колкото две големи боровинки или едно орехче.


Почистващ продукт или гел за лице – Половин помпичка или колкото едно гроздово зърно. С течение на времето използването на прекалено много почистващо средство (или прекалено често измиване) може да компрометира естествената бариерата на кожата ви. Това застрашава естествената й способност да поддържа кожата ви хидратирана и балансирана. Кожа с нарушена бариера се усеща суха и раздразнена. От друга страна, използването на твърде малко измивен гел на лицето може да попречи на доброто почистване. Ако лицето не е почистено добре, то ще последват и много други кожни проблеми, затова всяка вечер не пропускайте да направите едно добро почистване на лицето дори и да сте носили само крем. По кожата полепват и други неща освен тези, които ние нанасяме. 


Добра идея е да използвате хладка вода и избягвате да търкате кожата си твърде енергично, за да не я раздраните - правилните продукти ще свършат работата вместо вас.


Слънцезащитен крем за лице – Тук сигурно вече сте чували безброй пъти от много източници, че препоръчителната мерителна единица е половин чаена лъжичка за лицето и врата. Тоест четвърт за лицето и четвърт за врата.


Олио– С тези продукти е също добре да пестите. Тук правилото по-малкото е повече, с което ще си спецтите редица кожни проблеми и ще видите истинският потенциал на маслата в грижата за кожата. Отварям скоба да проверите и дали конкретното масло става за вашият тип кожа.


2-3 капки са повече от достатъчни за повечето типове кожа.


Ако нанесете върху влажна кожа веднага след почистване, ще забележите колко бързо кожата поглъща маслото и вашата кожа става свежа с избистрен тен.




Преди тотално да загърбите използването на някои продукти е добре да знаем, че и ние ги ползваме по приложение и в нужните количества те да подействат.

Моята равносметка бе, че доста прекалявам с измивните продукти. Не пестя при тях и вероятно често слагам повече от необходимото. Бях щастлива обаче да науча, че с другите продукти  чрез моят опит и вслушване в нуждите на кожата ми съм нацелила, както се казва, количествата.


А, вие колко точно изпзолвате от вашата козметика и сега мислите ли, че по-дълго време бихте могли да използвате сегашните си продукти, ако промените ежеднвните количества?

 


Няма коментари

Благодаря ви, че четете блога ми! Ще се радвам, ако ми оставите коментар!