2016 без лакове??


Супер много се чудех дали да напиша този пост. И реших, че тази моя лакова детоксикация през 2016-та, може да се окаже вдъхновяваща за вас. Да направите промяна и да се осовбоди от нещо ;) Бих нарекла моето успешно начинание и като своеобразният ми declutter.

Тази стъпка беше главно вдъхновена от търсенето на варианти от мен да правя по-разумни покупки, да намаля вещите си и да дам малко свобода на ноктите си. Мисля, че всяка една блогърка или влогърка водеща съдържанието си посветено главно на Beauty индустрията е минавала през такива пречистващи периоди. Да, и ние сме хора, които осъзнават, че нямат нуждата от толкова много неща. Една част от покупките ни минават под оправданието/обяснението: "Повечето е за блога! Искам читателиет ми да получават актуална информация!". Въпреки това вярвам в това, че и ние имаме съвест. Затова си поставяме например Project Pan проекти, Diclutter или разчистване на колекцията.
От моята гледна точка го правим и защото през годините сме събрали толкова много любими продукти, че ни е жал как ги забравяме и просто препускаме през всичко ново. Лесно е да изгубиш изведнъж идентичността на вкусът си, когато имаш над 10 блогъра, които следиш и уважаваш мнението им, а от другата страна читатели, които са: "Пробвай продукта х.. Ще ти хареса! Очаквам твоето мнение с нетърпение!". И ето как се реших аз...
Всичко започна с това, че аз си поставям мислено някакви граници за колекцията ми. Помогнало ми е да се отърва от вещо манията в някои случаи. За някои хора тези граници може да  представляват гримът ми да се побира в един козметичен несесер или чекмедже.. за мен е до бройки.
През 2015 забелязах, че доста бързо нарасна колекцията ми от лакове. Да оставим на страна, че марки ми изпратиха цветове за тестване. Всеки месец си купувах някакъв лак. Колкото и да не желаех да повтарям цветовете и това се започна. Подозирах, че са ми безразборни лаковите покупки, докато не се наложи да включа нова кутия в съхранението им и знаех, че вече не се придържам към бройката от около 25. И вместо да започна да пълня нова кутия си поставих за цел да освободя пространство в текущата ;)
Също така се спрях на тази категория поради няколко причини. Например аз никога не съм имала идеалната нокътна плочка. Сестра ми, която има супер дълги и редовно поддържани нокти. За нея лаковете са страст, както при мен червилата. А, аз имам супер крехки и преди дори белещи се нокти. Сега положението е различно, защото съм срещнала правилните продукти. Мисълта ми е, че по пътя на логиката.. Лакът никога не ми е бил приоритет. Повече съм държала на добрият естествен вид на нактите ми. 
В един момент проектите ми в университета изискваха много чертане на ръка, изработка на макети и познайте кой мисли за добре изглеждащи нокти в този момент. Имах седмици, в които не ми се отделяше време точно за този да речем ритуал и си ходех  с олющен лак, което не е добра гледка.
Тогава се само запитах: "Защо си купувам толкова лакове? За какво са ми нужни наистина?". И така преминах на лакова диета през 2016-та. Само да вметна за протокола как учудващо съдбата беше с мен и за целият период получих само четири лака подарък от скъпа приятелка. Това беше. Без аз да купя и без марка да ми прати.
Чувствам се горда, че успях да преоткрия колекцията си. Изразходих много цветове, които бяха с един пръст останало количество. Други осъзнах, че са с по-икономични формули, отколкото съм си представяла. Дадох много месеци наред спокойствие на ноктите си, като не ги лакирах. Правя го и сега често. Също няколко цвят заминаха изсъхнали към кофата, което ме натъжи малко, защото си ги обичах и исках да ги приключа сама до край. Подарих 2-3, с които определено не ползвах и пазех не знам защо. Към днешна дата имам.. 22. 
През този период имаше изкушения ;) Бях харесала два лака на Essie от техни лимитирани колекции. Единият не се сдържах и купих, но за подарък на приятелка. Вярвам, че я зарадва ;)
Не смятам, че ми беше много трудно да изпълня желанието си да не давам пари за лакове през тази година. Мисля да продължа в същият дух поне до средата на тази. Сякаш не съм още готова да взема нов лак за нокти :D 
Ще допълня, че преди купувах лакове безразборно и защото са от онези малки достъпни изкушения. Какво имам предвид с това определение? В повечето случаи те са достъпни на фона на останалите артикули и не особено високата им цена ме кара да си мисля, че не си си утежнявам бюджета сериозно. Аз не виждам моят да е нараснал след експеримента. По-скоро виждам, че съумявам да си взимам всичко нужно ми без угризения за излишъци.

Надявам се постът да ви е хареса. И може да споделите в коментарите с мен кои козметични продукти  купувате най-рядко и защо?

Няма коментари

Благодаря ви, че четете блога ми! Ще се радвам, ако ми оставите коментар!