Четвъртък в Сарагоса

В Сарагоса съм от два месеца почти и за момента, мисля че добре се справяме със съквартирантката ми в разучаването на местата за посещение в града. Да, той не е особено голям и повечето разстояния могат да се вземат пеш, което е огромен плюс, ако живееш близо до центъра тук, защото буквално си до всички заведения и магазини. 

От няколко дена тук има големи шествия. Тук са католици и Великден е по съвсем различно време сравнено с у нас. Отбелязват го много по-грандиозно. Наистина си проличава от каква важност е за тях празника. Лично аз не се считам за много религиозен човек. Сега замисляйки се.. нямала съм и такъв пример пред себе си у дома. А, тук във всеки квартал по няколко религиозни храма. Има на почти всяка улица, ако човек започне да обръща внимание. И в неделя могат да се видят тълпи от хора пред тях. Наистина ме впечатляват много с това и затова подчертах нямала съм пример, защото тук е обратното. 

Semana Santa или Свещената седмица така се нарича голямото събитие тук в момента и се отбелязва с така наречените процесии. Всеки ден ги има до Великден. Не съм сигурна точно в колко започват сутринта, но вечер са до 9:30. И на всеки половин час минава шествието. Вчера ние хванахме три . Включително и последното, което май е най-грандиозно.
Между процесиите се смесихме с голямата навалица хора и си потърсихме място да хапнем. От доста дълго време слушаме за чуросите близо до Plaza del Pilar. Това е типично испанско, по-скоро бих се изразила бърза храна или лакомство. Във Валенсия на фестивала ги продаваха също много. Аз си купих и там едно цяло облято в бял шоколад и беше в пъти по-вкусно от вчерашните, но пък доста по-мазно.
Та слушахме много, опитахме и не сме приятно изненадани. Избрахме да си ги гарнираме  с шоколад, като има и други опции, но за шоколада сме слушали най-много. Има нещо близко, като вкус до нашите мекици. Като изключим шоколада, който не беше сладък, тези бяха по-добрите от към вкус на тестото. Не бяха така мазни, обаче не ни бяха достатъчно добре овкусени. Тук имат странна кухня, Единствено паелята им признавам за нещо изключително. Която пък не е особено типична за Сарагоса. Тук по-масово предлагат тапас. Имам обаче още много да пробвам от традиционната им кухня, така че това не е крайното ми мнение. 
Докато си хапвахме, мина отново процесия. Кадър от нея. Точно в този момент много бавно реагирах. Все пак заснех и няколко снимки със сградите наоколо. На мен са ми много любими от периода, в който живеехме на две минути от площада, когато бяхме на хотел преди да намерим квартирата. Беше забавно. Постоянно ни будеше камбаната.


Тук не е толкова пълно с хора през седмицата. Повече излизат през почивните дни и празници. Което може да изненада мнозина в предвид, че това е много централно място плюс е близо до реката. Предполагам със затоплянето на времето ще започнат повече да се събират и няма да е така спокойно :)
Това е красивата Basílica de Nuestra Señora del Pilar. Вътре също е впечатляваща.

Споменах за реката. Това е Ебро. Има няколко моста, които я свързват с града и през тях се разкриват много красиви гледки. Перфектно място за снимки е. Аз лично имам изключително голям брой от там. Май абсолютно всеки път снимам, когато минаваме.
А, ако искате да хванете базиликата от другата и страна. Това е мястото. Стават и прекрасни снимки на този фон, пак ще се повторя.
Тук сме вече от другата страна. От нея страна се намира и кампуса на университет, в който уча аз. Там са и по-модерни сградите. Стилът им все пак се приближава и до този на стария град.
Ние обаче пак си се върнахме по пътя на обратно, понеже всеки четвъртък и вторник тук има една оферта в почти всеки ресторант/бар. Слагам наклонената черта, защото може да срещнете сериозни разминавания в представите за заведения с тук и у дома. Давам прост пример, тук нещо подобно на дискотека може да изживееш отново в бар и дискотеките също са много различни от тези у нас не само с музиката. 
В четвъртък, особено ако се спуснете по уличката El Tubo няма как да не забележите много хора, което отново варира според периода, в който хванете "събитието". Това си е една много забавна традиция. Получаваш един брой тапас по избор с чаша вино или бира за 2 евро.
Ние обикновено си правим обиколка на баровете. Получава се забавно и успяваме да опитаме различни вкусове тапас. Има огромен избор - със сирена, различни колбаси, дори с малки шишчета сме опитвали, под формата на малки фалафели и хамбургери.. могат да се срещнат и много вегетариански и вегански предложения. Цели заведения има, които предлагат само подобни. Това си е по скоро идеален момент да се запознаеш с много хора, да си поговорите, но не и да се наядеш. Забавно е! Лично аз ще си спомням винаги за четвъртъците тук.
На нас ни допадат фалафелите и винаги завършваме вечерта с тях, но вчера започнахме направо с него, обаче за наша изненада не бяха пуснали такива, а и бе по-празно предполагам заради процесиите. Тъкмо след това хванахме последната.
Заснех за последно театъра. Интересно ми е колко ли струват представленията тук. Повече ме влече да отида на театър, отколкото на кино. Определено има какво още да разучаваме от града ;)

Няма коментари

Благодаря ви, че четете блога ми! Ще се радвам, ако ми оставите коментар!