ГУА ША или нова техника за подмладяване



Всяка година тенденциите се менят и много се радвам, че през тази 2020-та година се засягат теми като дермапланинг, продуктите с ретинол и превантивните процедури, като масаж на лицето, които заедно с добрата грижа за кожата могат да обединят сили срещу забавянето на появата на бръчки и подбряват текстурата на кожата от вътре навън. Или поне това са обещанията!

А, днес аз искам да ви споделя за уреда guasha или гуа ша, с който се запознах преди месец и слушам за него от октомври миналата година. Тогава една от съквартирантките ми, която е доста по зряла от мен ми сподели, че е търсила цял ден кварцов камък за масаж на лицето, който помага да си направиш сам лифтинг в домашни условия. 

 

Естествено, веднага ми стана интересно какъв е този вълшебен уред и го потърсих в Интернет. Видях изключително много видеа и по специално това на Роми Стрейд, в което тя споменава гуа ша техниката като незаменима част в скулптурирането на лицето и. Хмм... аз си мислех, че за тази роля се изпозлва бронзант и хайлайтър! Напоследък заради бъдещия ми 25-ти рожден ден, признавам съм се развълнувала на тема бръчки и превантивна грижа. Не съм си купила още всички обещаваши да заличат бръчките мазила, защото е рано, но пък определено предприех няколко стъпки да променя грижата за кожата си и една от тях е масажът на лицето с гуа ша уред.


Всъщност скептицизмът ми към този продукт бе голям, защото го рекламират модели предимно и честно казано от тях добих малко различни впеатления за техниката, която всъщност произхожда от китайската медицина. Масажът с име гуа ша е подобен на акупунтура и името буквално преведено означава - „Остъргване на всичко лошо”: от „гуа” - остъргване, и „ша” - лошо.  Движението, което "остъргва" вашата кожа с тази масажна техника се извършва със специална пластина или уред, която се нарича гуа ша и е обикновено изработена от кварц. Самият кварцов камък е много фин, нежен и луксозно изглеждащ дори. Хубаво е да се внимава по време на изпозлване, защото се чупи лесно, ако бъде изпуснат.


Всеки гуа ша камък е с различна форма и няма идеална и универсална, която може да се препоръча. Може би, различните форми са се появили, за да е още по-интересен продукта или с цел да пасват на различните ръце и форми лица. Реших да не наблягам много на тази точка, защото съвсем ще ви въведа в моята дилема, докато избирах гуа шата си. Накрая се спрях на Crystallove Clear Quartz Gua Sha Plate в класическата форма, която срещнах в повечето видеа, които гледах


Гуа ша масажът включва движения засягащи рефлексните точки на лицето и тялото, по меридианите. За разлика от акупунтурата (друга техника стимулираща тези точки) с гуа ша няма проникване в кожата. Действа се по повърхността и благодарение на мощния импулс от въздействието на инструмента се подобряват всички метаболитни процеси в кожата и тялото, започват регенеративни процеси, постига се отличен лимфен дренажен ефект. Тези движения могат да започнат от ръцете ви, последвани от врата и ключиците, а след това лицето от долната челюст до челото. Или може да съкратите процедурата, като наблегнете само на лицето и шията.

Важно е да следвате този ред, за да може тъканите да освободят път на натрупалата с еизлишна течност да се разпредели равномерно от горе надолу, защото с гуа ша се задвижва и кръвообращението.



Движенията са от вътре навън по лицето или от центъра към периферните части граничещи с линият на косата, а по ръцете и шията от горе надолу, за да се създаде този така желан лифтинг ефект. Изисква практика и нагаждане на движенията върху вашето лице преди да овладеете гуаша. Не е трудно и супер отпускаща стъпка в края на моята грижа за лице.

Може би, е време да споделя, че освен камъкът ще ви е нужно масло или крем, за да може той да се буквално плъзга по кожата. Също така уредът се държи под ъгъл сякаш ляка върху кожата, а не перпендикулярно, защото иначе сбръчква кожата и това е обратният желан ефект. Дори почти легнал върху лицето създава нужният дренаж, за да се задвижи кръвта. В края на движението не се връщате обратно, а леко разклащате или стимулирате точките на лицето си, за да се опуснат мускулите, което е бонус релаксация за вас. Много е приятно и отпускащо!

 

Надявам се снимките да са достатъчно описателни, за да видите как да изпорбвате така популярната гуа ша техника! Ако я опитате или вече имате опит с нея ще се радвам да споделите в коемнтарите какво мислите!

 

*Постът е в партньорство с Notino

Няма коментари

Благодаря ви, че четете блога ми! Ще се радвам, ако ми оставите коментар!